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HAZARD COMMUNICATION ISSUES
Combined hazard statements: comments on ST/SG/AC.10/C.4/2008/24
Note by the secretariat 
1.
Reference is made to the new provisions for the allocation and combination of hazard statements in document ST/SG/AC.10/C.4/2008/24. 

2.
The secretariat notes that although the new paragraphs in Annex 3 give some guidance on the allocation of hazard statements, they do not contain any reference or information about the new rules of precedence for their allocation (see paragraph 1.4.10.5.3.3). The secretariat proposes that a cross-reference to the new provisions in Chapter 1.4 be included in Annex 3. 

3. 
It is also proposed that the provisions concerning the allocation of hazard statements and the reference to the precedence rules in chapter 1.4 be placed in the same paragraph, following the general information about the alphanumerical codes.  

Proposal

4. 
The Sub-Committee is invited to consider the following amendments to new paragraphs A3.1.2.3 and A3.1.2.4:
“A3.1.2.3 
In addition to individual hazard statements, a number of combined hazard statements are given in Table A3.1.2.   
The alphanumerical codes for the combined statements are constructed from the codes for the individual statements that are combined, conjoined with the plus (‘+’) sign.  For example, H300 + H310 indicates that the text to appear on the label is “Fatal if swallowed or in contact with skin”.
A3.1.2.4 
All assigned hazard statements should appear on the label unless otherwise specified in 1.4.10.5.3.3. The competent authority may specify the order in which they appear. Also, where a combined hazard statement is indicated for two or more hazard statements, the competent authority may specify whether the combined hazard statement or the corresponding individual statements should appear on the label, or may leave the choice to the manufacturer/supplier.”.
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