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OTHER BUSINESS
Sleeping coaches in international traffic

Note by the secretariat

1. This document is a follow-up to the preliminafigcussions on this item held at thé’53
session of WP.1 (see ECE/TRANS/WP.1/113, para. 41).

2. Members of WP.1 will find below the position thfe secretariat and the Legal Group of
WP.1 concerning the problem of sleeping coachast@nnational traffic.
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At the 529 session of WP.1 (July 2-6, 2007), the SecretatWBf29 presented an informal
document concerning safety on board coaches wepsig berths. WP.1 was asked if the Vienna
Convention on Road Traffic or the European Agrednsimpplementing it contained provisions
which could apply to these coaches enabling CoimigacParties to allow or refuse, at the
international level, their use or the carriage aggengers in a lying position.

The WP.1, while reserving its position on the “sgfeaspects of these coaches, specified
that there is no provision in the Vienna Conventmn1968 or in the European Agreement
supplementing it prohibiting or authorising the sece of sleeping berths on board coaches or the
carriage of passengers in a lying position. HowegW#P.1 did not come to a conclusion about the
legal consequences related to the absence of spadvision regarding the possibility of admitting
or not admitting these coaches in internationdfitra

In order to facilitate the consideration of thisegtion, WP.1 requested the Legal Group
(Luxemburg, Norway (chairman), Russian FederatldfiVIA and the secretariat) to consider the
informal paper prepared by the secretariat fors#&session and to give its opinion on the relevant
provisions of the Vienna Convention and the EurapAgreement supplementing it which could
apply in this regard. The relevant provisions aeefollowing:

(@) Article 3, paragraph 1 (a)(idf the Vienna Convention states that the ConingcRarties
may include rules not contained in Chapter Il (Rwéthe road) of the Convention provided
that the said rules are in no way incompatible with provisions of this ChaptefThe
opinion of the Legal Group is that national authorities have the possibility to formulate
provisions regulating the use of sleeping berths in coaches which are not in conflict with the
provisions of Chapter I1).

(b) In_ accordance with Article 3, paragraphCdntracting Parties shall accept on their tenyito
vehicles which fulfil the technical conditions defd in Annex 5 of the Convention.
(Opinion of the secretariat shared by the other members of the Legal Group: as Annex 5
does not contain any direct or indirect provision that could apply to coaches equipped with
sleeping berths, these vehicles should be accepted in international traffic provided they are
in conformity with the requirements of Annex 5).

(c) In accordance with paragraph 2 a) of Articlef3he ConventionContracting Parties may
adopt rules not contained in Annex 5 provided thedes are in no way contrary to the
safety principles governing the provisions of tArsnex. Opinion of the secretariat shared
by the other members of the Legal Group: under the terms of this provision, countries may
authorise equipment such as sleeping berths on board coaches given that this equipment is
not contrary to any provision mentioned in Annex 5).

(d) Article 3, paragraph &f the Convention states that “each ContractingyPaay make the
admission to its territory, in international traffiof motor vehicles... and of their drivers and
their occupants, subject to its regulations coriogrnthe commercial carriage of
passengers....”.Qpinion of the secretariat: the regulation of the commercial carriage of
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passenger s generally tackles questions other than those related to road traffic or road safety.
However, nothing prevents a Contracting Party from introducing in a regulation concerning
the commercial carriage of passengers conditions touching on the rules of road traffic. For
example, it could be possible to specify that the long distance carriage of passengers must be
always carried out in a sitting position. This would prohibit the use of sleeping berths even if
there was no prohibition at the technical level. The Legal Groumuestions the relevance of
this provision somewhat, since a ban on sleepimth®és a matter of road traffieven if it
affects commercial carriage of passengers).

Article 7, paragraph States that “the wearing of safety belts is commmuyl for drivers and
passengers of motor vehicles, occupying seats pedipvith such belts, save where
exceptions are granted by domestic legislati¢htie opinion of the Legal Group is that this
provision implies that a ban on the use of sleeping berths would in no way be incompatible
with chapter 11 of the Convention).

In accordance with paragraph 1 of Annex 5 & @onventionany Contracting Party may,
with respect to motor vehicles which it registensl @o trailers which it allows on the road
under its domestic legislation, lay down rules whgupplement, or are stricter than, the
provisions of Annex 5. All vehicles in internatidngraffic must meet the technical
requirements in force in their country of registsatwhen they first entered into service.
(Opinion of the secretariat shared by the other members of the Legal Group: pursuant to this
provision, a coach equipped with sleeping berths, approved as such and registered in a
country, must be admitted in international traffic. This analysisis confirmed by the provision

of Article 3, paragraph 3. “they (the Contracting Parties) shall also be labtm recognize
registration certificates issued in accordance wighprovisions of Chapter Il gsima facie
evidence that the vehicles to which they referilfulfe conditions laid down in the said
Chapter I117).

Annex 1, paragraph 8f the Convention enables Contracting Partiesefase to admit to
their territory in international traffic in partitar articulated vehicles used for passenger
transport, insofar as the use of such combinai®psohibited by their domestic legislation.
(Opinion of the secretariat shared by the other members of the Legal Group: pursuant to this
provision, coaches with sleeping berths can only be prohibited at the international level if
they are articulated.)

In accordance with Annex 1, paragraphCéntracting Parties may refuse to admit to their
territories in international traffic motor vehiclesnd trailers which benefit from the
exemptions specified in paragraph 60 of Annex 5thef Convention. @Qpinion of the
secretariat shared by the other members of the Legal Group: Insofar as Annex 5 does not
contain any provision that applies to coaches with sleeping berths, the provision of
paragraph 4 cannot be used to prohibit the international traffic of such coaches because
they cannot be exempted from a provision which does not exist).
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In conclusion, based on the provisions of the V&e@onvention on Road Traffic mentioned
above, the Legal Group considers that:

1. from a technical point of view, there is no psien that opposes both the equipment of
buses with sleeping berths and their admissiontermational traffic;

Contracting Parties are free to ban_theaisteeping berths when in motion;

before the admission of these coaches to irttenad traffic, competent authorities should
be assured of the safety of passengers, both asm@sitting and lying down.

However, the Legal Group considers that the teatraspects of sleeping berths should be
dealt with by WP.29.



