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CRS-15-4

From Michèle MAITRE ISO/TC22/SC12 "Passive safety crash protection systems" to Pierre CASTAING (Chair of UNECE/GRSP informal CRS working group)
Information from ISO/TC22/SC12 Secretary following the last meeting of its WG1 "Child restraint systems (in road vehicles)" held in Munich in December 2009.

1°) New ISO publications

Following request fromWP29/ GRSP, SC12/WG1 has managed technical works and produced the 
· ISO/PAS 13396:2009 "Road vehicles — Sled test method to enable the evaluation of side impact protection of child restraint systems — Essential parameters" published on 2009-11-15

Another ISO publication of interest for the Informal Group on Child Restraint System is 

· ISO/TS 29062:2009 "Road vehicles — Child restraint systems — Sled test method to enable the evaluation of side impact protection" published on 2009-11-15
2°) ISOFIX (ISO 13216-1) mass limit information to ECE CRS group
During its last meeting SC12/WG1 took a resolution requesting me to inform Pierre CASTAING about the scope regarding strength requirements in the original ISOFIX standard (13216-1).

The resolution is the following:

Resolution 257: WG 1 asks the SC 12 secretariat to inform the lead of UNECE/GRSP informal CRS working group that ISOFIX is originally dimensioned for children up to 22 kg, taking into account a maximum allowed CRS mass of 15 kg.

This is important to point out, as the new ECE regulation will probably use a combined limit of child + CRS mass to regulate the use of ISOFIX with regard to strength. This means, for example, that it should be possible to use ISOFIX for a child of 25 kg if the CRS mass is 12 kg. The SC 12 secretary is asked to forward at least an excerpt of ISO 13216-1:1999 including the scope, where the mass limit is stated.
The warning is that according to ISO 13216-1, ISOFIX is actually dimensioned for up to 22 kg child mass (taking into account that a CRS is allowed to weigh up to 15 kg). There is a (possible) general confusion in the new ECE work that ISOFIX is only dimensioned for up to 18 kg, but this is only an effect of the ECE implementation, where ISOFIX is allowed for group 1 (up to 18 kg) but not group 2 (up to 25 kg). In the new regulation, the combined mass of child + CRS will be the "dimensioning rule" with regard to strength.

 It is then quite important to point out that ISOFIX can carry 22+15 kg = 37 kg, and not only 18+15 kg = 33 kg. Example: It should be possible to use ISOFIX for a child of 25 kg if the CRS mass is 12 kg.
You will find in Annex an excerpt of the ISO 13216-1:1999
ANNEX

Scope of ISO 13216-1:1999
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Many thanks to transmit this information to the regulatory experts of your group.

Best regards

