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Strasbourg) 
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  Introduction 

The fourth meeting of the informal working group on ‘Explosion protection on tank 

vessels’ was held on 6 and 7 November at the Central Commission for the Navigation of 

the Rhine in Strasbourg. The following delegates attended the meeting: 

Y. Adebahr-Lindner, BAM, H.-J. Braun, CIPA, B. Bürgi, BAV, J.-P. de Maat, MIM, K. 

den Braven, BLN T. Dosdahl, GL, H. Klopp, GL, F. Krischok, BAM, M. Lyons, 

Schweizerische Rheinhäfen, M. van Westerhuis, Europia, R. Vermeulen. Europia, K. 

Vinke, LR, E. Brandes, PTB. 

  I. Results 

In accordance with the mandate of the Safety Committee (ECE/TRANS/WP.15/AC.2/46, 

VII B), the Group discussed the following subjects: 

I. INF.4 Request for interpretation: Reefers Transmitted by the Governments of the 

Netherlands and Germany (WP15-AC2-23-INF.4) 

The informal working group was asked by the Safety Committee to answer the questions 

raised in INF 4. The answers are summarized in Annex 1. 
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II. Proposal for amendments to the ADN necessary for the 

implementation of the modified explosion protection concept 

The working group went on preparing the necessary amendments to the ADN. The group 

worked on chapter 1.2 ‘Definitions and units of measurement’ and 9.3.2 ‘Rules for 

construction of type C tank vessels’. 

The work is not yet finished. The group is meeting again in March 2014 to continue its 

work. 

The current status of chapter 1.2 and chapter 9.3.2 may be provided on request.  

In conjunction with the work on chapter 9 there was an intensive discussion again 

concerning the question of whether Is it possible from a legal point of view to include 

provisions in the ADN which aim to protect against potential dangers from (e.g. toxic 

gases, explosive gas/air mixtures) outside the vessel? 

Some experts were of the opinion that the current mandate from the Safety Committee to 

the informal working group on Explosion Protection on Tank Vessels also included taking 

into account potential dangers from external operational interfaces such as the shore side. 

Non product specific explosion protection measures in the current ADN may cover 

protection against dangers (e.g. toxic gases, explosive gas/air mixtures) from outside the 

vessel, even if the product which is loaded or unloaded needs no explosion protection.  

Others were of the opinion that the current mandate did not include taking into account the 

potential dangers from outside the vessel and therefore the safety measures with respect to 

explosion protection can only be linked to the vessel in relation to its ship’s list. This point 

of view is based on the consideration all vessels are affected by the potential dangers from 

outside the vessel, even if they do not transport dangerous goods.  

The informal working group asks the Safety Committee for support in answering the above 

question. 
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Annex 1 to the report on the 4th meeting of the informal working group “Explosion 

protection on tank vessels” (6 and 7 November 2013, Strasbourg) 

Answers from the informal working group “Explosion protection on tank vessels” to questions raised in WP15-

AC2-23-INF.4 

The intention of the paper WP15-AC2-23-INF.4 was explained again by a representative of 

the delegations that prepared the paper for the 23rd meeting of the Safety Committee. 

The answers to the questions raised will enable the Safety Committee to decide whether 

there is action needed with respect to the joint shipping of non-explosion protected reefers 

and containers containing flammable gases or with liquids having a flashpoint of less than 

23
o
C. 

The informal working group answers the questions (WP15-AC2-23-INF4 III: Request for 

clarification) as follows:  

 Question Answer and justification 

(a) Reefers and their integral refrigeration units are not 

“electrical equipment/installations/apparatus” according 

to 9.1.0.52.1 and 7.1.3.51 ADN?  Do these paragraphs 

talk only about equipment/installations/apparatus 

permanently fitted to the vessel? 

The hold of dry cargo vessels is classified as 

zone 1 and the space above deck is classified as 

zone 2 when substances for which explosion 

protection is required are carried (see ADN 

1.2.1 Definitions: Protected area). From the 

safety point of view as a consequence the 

equipment used should fulfil the respective 

requirements.  

(b) As the ADN itself has no provisions for the stowage of 

containers with special regard to reefers and potential 

sources of ignition, can the provisions of the IMDG 

Code be adapted? 

No.   

The hold is zone 1, the space above deck is zone 

2 when substances for which explosion 

protection is required are carried. 

The hold is not ventilated contrary to seagoing 

ships. 

(c) Is it allowed to carry reefers (not of a certified safe 

type) below deck when containers containing 

flammable gases or liquids having a flashpoint of less 

than 23
o
C are stowed below deck?  

No. 

The vapours of liquids having a flash-point of 

less than 23
o
C are heavier than air and will 

therefore flow and accumulate below deck 

(d) Is it allowed to carry reefers (not of a certified safe 

type) on deck with only a minimum distance of 2.4 

meters to containers containing flammable gases or 

liquids having a flashpoint of less than 23
o
C?  

No. 

The distance is too short because there is low or 

no ventilation. 

(e) Is it allowed to carry reefers (not of a certified safe 

type) on deck when containers are stored below deck 

containing flammable gases or liquids having a 

flashpoint of less than 23
o
C or other dangerous goods?  

Yes for containers carrying liquids having a 

flashpoint of less than 23
o
C. 

No for containers carrying class 2 products. 

Class 2 products may be lighter than air. 

 
1. As a consequence of the answers given to the questions raised, the informal working states that the ADN is not 

sufficiently clear with respect to the joint shipping of non explosion protected reefers and containers containing 

flammable gases or with liquids having a flashpoint of less than 23 
o
C products and recommends a 

clarification. 

______________ 


