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 Summary 

Executive summary: Clarify the definition of loader and unloader, comparing the 
    definitions in 1.2.1 and the note under 7.5. 

Action to be taken:  Modification of note under the heading of chapter 7.5 in 
    RID/ADR. 

Related documents:  OTIF/RID/CE/GTP/2014/17 

 

  Introduction 

1. The RID meeting in its November 2014 session in Madrid discussed document 
OTIF/RID/CE/GTP/2014/17. Inter alia, the differences between the definitions of loader 
and unloader given in chapter 1.2.1 and the note under chapter 7.5 were highlighted: 

“In his document, the representative of Sweden pointed out that in conformity with the 
definition of loader in 1.2.1, bulk containers, MEGCs, tank-containers and portable tanks 

  

 1 In accordance with the programme of work of the Inland Transport Committee for 2014–2015 
(ECE/TRANS/240, para. 100, ECE/TRANS/2014/23, cluster 9, para.9.2). 

 2 Circulated by the Intergovernmental Organisation for International Carriage by Rail (OTIF) under the 
symbol OTIF/RID/RC/2015/7. 
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should also be listed in the loader’s obligations in 1.4.3.1.1. (c) in addition to the wagons 
and small and large containers that were already referred to. The same was true of 7.5.1.2, 
where small containers and MGECCs should be added. 

Although the working group supported this part of the proposal in principle, it asked the 
representative of Sweden to submit it to the Joint Meeting, as it did not concern rail 
transport alone. In particular, the Joint Meeting should check whether it was necessary to 
add “or onto (a wagon/a vehicle)” to 1.4.3.1.1 (c). It should also check whether the Note at 
the beginning of RID Chapter 7.5 and the beginning of ADR 7.5.1 would still be necessary 
if the proposed addition were inserted.” 

2. The first part of what the RID expert group asked to be looked at by the Joint 
Meeting has been brought forward by Sweden in ECE/TRANS/WP.15/AC.1/2015/6. 

In the present proposal, Spain would like to further examine the necessity of maintaining 
the note at the beginning of chapter 7.5/7.5.1. 

  Background 

3. The definition for loader and unloader in 1.2.1 (after the amendments done in the 
last RID meeting) are the following (RID text): 

"Loader" means any enterprise which: 

(a) Loads packaged dangerous goods, small containers or portable tanks into or 
onto a wagon or a container; or 

(b) Loads a container, bulk-container, MEGC, tank-container, or portable tank or 
road vehicle onto a wagon; 

"Unloader" means any enterprise which: 

(a) Removes a container, bulk-container, MEGC, tank-container, or portable 
tank or road vehicle from a wagon; or 

(b) Unloads packaged dangerous goods, small containers or portable tanks out of 
or from a wagon or a container; or 

(c) Discharges dangerous goods from a tank (tank-wagon, demountable tank, 
portable tank or tank-container) or from a battery-wagon or MEGC or from a wagon, large 
container or small container for carriage in bulk or a bulk-container. 

4. The note under chapter 7.5 (RID)/section 7.5.1 (ADR) is: 

7.5 (RID) NOTE: Within the meaning of this Chapter, placing a container, bulk-
container, tank-container, portable tank or road vehicle onto a 
wagon/vehicle is considered as loading, and removing it is considered 
as unloading. 

7.5.1 (ADR) General provisions concerning loading, unloading and handling 

NOTE: Within the meaning of this section, placing a container, 
bulk-container, tank-container or portable tank onto a vehicle is 
considered as loading, and removing it is considered as unloading. 

5. The note under 7.5.1 was introduced into ADR in 2007. The original proposal and 
the discussions that took place at that time (TRANS/WP15/74/INF9, 
TRANS/WP.15/AC.1/2003/70, TRANS/WP15/77/INF12, TRANS/WP.15/181, 
TRANS/WP.15/2005/1, ECE/TRASN/WP.15/186) suggest that this note was introduced to 
make clear that container terminals were subject to 7.5.1 of ADR.  
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The note was included into RID in 2009, as it was thought that this text, adopted for road 
transport only, was equally applicable to rail transport (OTIF/RID/CE/2007/21), and has 
not been changed since its adoption. 

The definitions in chapter 1.2.1 were included into RID/ADR 2011. Before 2011 the 
definition under 1.2.1 was simply “loader means any enterprise which loads dangerous 
goods into a wagon or large container”; no definition for unloader was given. 

6. In between the present definition for loader given in 1.2.1 and the one in 7.5/7.5.1 
present several differences: 

I. The loader for packed dangerous goods is only included in 1.2.1, but not into 
7.5/7.5.1 

II. There are more means of containment included in 1.2.1 than in 7.5/7.5.1 

III. The actions which are considered loading/unloading are much more precisely 
described under 1.2.1.  

  Analysis 

7. The note under 7.5/7.5.1, while being compatible with the definition given in 1.2.1, 
suggests that the definitions of 1.2.1 are restricted for chapter/section 7.5/7.5.1 to only that 
part that is stated in the note. When the note was written, in 1.2.1 a very generic definition 
was given; and therefore the beginning of the note “Within the meaning of this section” was 
not restrictive. But in the present text 1.2.1 defines much more precisely what is meant by 
loader/unloader, and the same text can be interpreted as a restriction to the general 
definition. Additionally, in Spain some loading entities at rail container terminals have 
interpreted that, as they fulfil loading activities which are described in the note under 7.5, 
they have to fulfil only the part corresponding to 7.5.  

8. As having two different definitions may cause different interpretations, Spain wants 
to ask the Joint Meeting to check if the note under 7.5/7.5.1 was left there on purpose or if 
it was forgotten to delete it when the current definition of loader/unloader was introduced.  

    


